GrigaOnline - лікарські рослини України та фармакологія
Фітотерапія | Фармакологія | Форум | Про авторів
А Б В Г Д Е Ж З К Л М Н О П Р С Т Ф Х Ц Ч Ш Щ Я
ХРІН ЗВИЧАЙНИЙ
(хрін сільський, хрінь)
Armoracia rusticana
Хрен обыкновенный
Багаторiчна трав'яниста рослина родини хрестоцвiтих. Має товстий м'ясистий корiнь. Стебло прямостояче, заввишки до 120 см, вгорi розгалужене, порожнисте. Прикореневi листки великi, довгастi, зарубчастi, нижнi (стебловi) - перистороздiльнi, серединнi - видовженоланцетнi; верхнi - лiнiйнi. Квiтки двостатевi, правильнi, в багатоквiткових гронах, зiбранi у волотисте суцвiття, пелюстки бiлi. Цвiте у травнi - червнi. Плід - видовжено-овальний здутий стручок.
Росте всюди. Культивують як пряно-смакову рослину.
Заготовляють свiжi коренi, викопують їх восени i зберігають у вологому пiску.
Корені хрiну мiстять вiтамiни (кислота аскорбiнову та нiкотинову кислоти, пiридоксин, тiамiн,), вуглеводи (пентозани, сахарозу, глюкозу, галактозу, арабiнозу, полiсахариди), флавоноїди, сапонiни, гiрчичну олiю, мiнеральнi солi (кальцiй, магнiй, залiзо, мiдь, фосфор, сiрку, фiтонциди).
Лiкувальна дiя хрiну пояснюється подразнюючими i стимулюючими властивостями гiрчичної олiї, що посилюють секрецiю залоз шлунково-кишкового тракту.
Застосовують при гiпоацидних гастритах, дискiнезiї жовчних шляхiв, атонiї кишечника, набряках, гепатитах, ревматизмi, подагрi, анемiї, грипi, цинзi, цукровому дiабетi, злоякiсних пухлинах внутрiшнiх органiв i шкiри.
Для лiкування виразкової хвороби шлунка з пониженою кислотнiстю використовують мiкстуру, до якої входять: натерте свiже корiння хрiну, самосил гайовий, бджолиний мед i домашня горiлка порiвну (по 100 г). Настоювати 2 днi. Приймати по 1 ст ложцi 5 разiв на день.
При лiкуваннi запальних процесiв печiнки доцiльно давати хворому настоянку хрiну (1:5) по 25 крапель 4 рази на день. При цьому через 4 днi покращується апетит, зникає жовтяниця i, головне, зменшується печiнка. Можна використовувати настiй кореня хрiну (1 кг хрiну потерти на тертцi, залити 3 л прокип'яченої напівохолодженої води, закрити i залишити настоюватись 24 год, процiдити трохи пiдсолодити (100 г цукру) i випивати по 100 мл тричі на день перед їдою.
Внутрiшньо - настiй (1 ст ложка тертого хрiну на 400 мл окропу) приймати по 2 ст ложки 4 рази на день до їди.
Зовнiшньо - свiжий сік використовують при гнiздовiй плiшивостi, гнiйному отитi (закапують у вухо), для полоскання ротової порожнини (розведеним соком) при стоматитi й ангiнi. Кашкою iз хрiну розтирають суглоби, м'язи при радикулiтi, артритi, мiозитi.
Слiд пам'ятати, що при виразковiй хворобi шлунка i дванадцятипалої кишки з пiдвищеною кислотнiстю, захворюваннях нирок, сечовивідних шляхiв вживати хрiн протипоказано.
Хостинг от uCoz