GrigaOnline - лікарські рослини України та фармакологія
Фітотерапія | Фармакологія | Форум | Про авторів
А Б В Г Д Е Ж З К Л М Н О П Р С Т Ф Х Ц Ч Ш Щ Я

ЧАПОЛОЧ ПАХУЧА
Hierochloo odorata
Зубровка душистая

Багаторічна трав’яниста кореневищна, з приємним запахом рослина родини тонконогих (злакових). Стебло висхідне, голе, гладеньке до 80 см заввишки, з порожнистими меживузліми і потовщеними вузлами. Листки чергові, плоскі, цілокраї, на безплідних пагонах лінійні, загострені до 60 см завдовжки, зісподу зелені, голі, зверху – сіро-зелені; на квітконосних – лінійно-ланцетні, укорочені, з видовженими гладенькими або шорсткими піхвами. На межі пластинки і піхви є довгий гострий язичок. Квітки дрібні, різнорідні, зібрані в дрібні, яйцеподібні, трохи стиснуті з боків, з полиском, золотисто-бурі, 3-квіткові (серединні квітки двостатеві, бічні – чоловічі) колоски, що утворюють на верхівці стебла яйцеподібну розлогу волоть з тонкими гладенькими гілочками. Нижні квіткові луски в чоловічих квітках шкірясті, по краю війчасті з коротким остюком, що виходить біля верхівки або із середини спинки. Цвіте у травні – червні. Плід – зернівка.
Чаполоч пахуча росте в соснових і мішаних лісах, лісокультурних площах, вирубках, галявинах.
Для виготовлення галенових ліків використовують траву чаполочі, яку заготовляють після цвітіння рослини, видаляючи квіткові волоті.
Трава чаполочі пахучої містить кумарини, кумарову, мелілотову і ферулову кислоти, сліди алкалоїдів.
У народній медицині використовують настій трави чаполочі пахучої як засіб, що збуджує апетит і покращує травлення. В промисловості (лікеро-горілчаній) використовують для ароматизації вин і при виготовленні безалкогольних напоїв.
Внутрішньо – настій трави (1 ст ложка сировини на 200 мл окропу, настоюють протягом 2-х годин) по 1 ст ложці 4 рази на день за 15 хв до їди.

Хостинг от uCoz