|
|
|
АГРУС ЗВИЧАЙНИЙ (веприни) Grossularia reclinata Агрус обыкновенный |
Кущ з колючими пагонами. Листки 3-5 лопатевi, зубчастi. Квiтки сидячi, з зеленуватими, червонуватими або пурпуровими пелюстками. Цвiте у травнi - червнi. Плід - несправжня ягода, округлий або видовжений жовтого чи рожевого кольору. Вирощують у садах як плодоягiдну рослину. Для медичних потреб заготовляють плоди. Плоди агрусу звичайного мiстять цукор (глюкозу, сахарозу, фруктозу), органiчнi кислоти, вiтамiни, флавоноїди, макро- та мiкроелементи, фенольнi сполуки. Галеновi препарати агрусу звичайного мають сечогiннi, жовчогiннi та послаблюючi властивостi. У народнiй медицинi застосовують при атеросклерозi, гiпертонiї, набряках, холециститах, гепатитах, захворюваннях нирок i сечового мiхура, ожирiннi. У лiтературi є данi про те, що споживання плодiв агрусу запобiгає утворенню пухлин. Протипоказано вживати агрус при виразковiй хворобi шлунка та дванадцятипалої кишки в стадiї загострення. Застосовують всередину свiжi агруси звичайного по 100 г тричі на день, сік плодiв агрусу - по 30 мл тричі на день. |
© GrigaDesign 2000-2009, креатив та реалізація |