GrigaOnline - лікарські рослини України та фармакологія
Фітотерапія | Фармакологія | Форум | Про авторів
А Б В Г Д Е Ж З К Л М Н О П Р С Т Ф Х Ц Ч Ш Щ Я
ЧОРНИЦЯ ЗВИЧАЙНА
(афина, борівка звичайна, боровина,
боровиця, зборiвка, зборовиця, яфини)
Vaccinium myrtillus
Черника обыкновенная
Низенький, до 60 см заввишки, розгалужений, з гостроребристими голими гiлками кущик родини брусницевих. Листки розташованi спiрально, майже сидячi, суцiльнi, яйцеподібнi, дрiбнозубчастi, зверху свiтло-зеленi, зiсподу блiдiшi. Квiтки правильнi, на коротких квiтконiжках, поодинокi, з рожевим відтінком, глечикоподібнi. Цвiте у травнi - червнi. Плід - куляста чорна ягода, достигає у липнi.
Росте у хвойних, мiшаних, листяних лiсах Карпат i на полонинах.
Давня легенда розповiдає, що колись мешканцi пралiсiв - гноми втратили свiй притулок, оскiльки люди довiдались про їхнi скарби i заходилися перекопувати землю, шукаючи схованки. Довго блукали гноми в лiсi, аж поки їм дав притулок чорничний кущик. Вiдтодi, вдячні гноми й порозселяли цi казковi кущики по всьому свiту.
Використовують плоди i листя. Листя заготовляють пiд час цвiтiння. Плоди чорниці звичайної збирають коли вони повнiстю дозрiють.
Плоди чорницi звичайної мiстять вуглеводи (глюкозу, сахарозу, фруктозу, пектини), органiчнi кислоти (лимонну, молочну, яблучну, янтарну, щавелеву), вiтамiни (А, В, С, РР), флавоноїди (гiперин, кверцетин, астрагалiн), антоціани (дельфiнiдин, мальвiдин, iдаїн, мiртилiн), феноли, мiнеральнi речовини макро- та мікроелементи (залiзо, марганець, селен, кобальт, мідь, золото, срібло, цинк). Плоди чорниці містять багато дубильних речовин, рутину.
Препарати чорницi мають антисептичнi, в'яжучi, протизапальнi, сечогiннi, жовчогiннi, спазмолiтичнi властивостi.
Про цiлющi властивостi чорницi знали ще кiлька тисячолiть тому в Китаї, Єгиптi, Грецiї, Римi.
Застосовують при проносах, кровотечах, анемiї, гастритi, гепатитi, набряках, гiпертонiчнiй хворобi, атеросклерозi, ревматизмi, псорiазi, цукровому дiабетi, анемiї, лейкозі, ангiнi, бронхiті, циститi, уретритi, шлункових i кишкових колiках, захворюваннях ока (кератит, іридоцикліт).
У зв'язку з тим, що чорниця мiстить багато залiза, її доцiльно призначати при анемiї. Залiзо чорницi краще засвоюється порiвняно з лiкарськими препаратами, оскiльки в ягодах рослини його супутниками є аскорбiнова кислота та iншi кориснi для органiзму сполуки.
Вживання ягiд чорницi покращує кровообiг у сiтчатцi ока, загострює нiчний зір.
Внутрiшньо - холодний настiй (3 ст ложки сушених плодiв заливають 200 мл холодної кип'яченої води, настоювати 10 год) приймати по 2 ст ложки 4 рази на день.
Листя чорницi звичайної мають протидiабетичнi властивостi завдяки наявностi в ньому глiкозидiв (мiртилiн та неомiртилiн). Настiй листя чорницi (60 г листя на 1 л окропу, настояти 50 хв) приймати по 2 ст ложки 4 рази на день.
Корисним є вживання свіжого соку чорниці при проносах, захворюваннях серця, печінки і селезінки.
Зовнiшньо - полоскання свiжим соком плодiв або настоєм (2 ч ложки плодів настоюють 15 хв на 200 мл окропу, процідити) при захворюваннях слизової оболонки ротової порожнини; примочки i компреси із свіжого соку плодів або густого відвару листя (100 г плодів на 500 мл окропу).
Хостинг от uCoz