|
|
ЯЛІВЕЦЬ ЗВИЧАЙНИЙ (божевельник, боровиця, джанєпiна, джарап, джарапин, дженяпіна, ялинець, ялівець, яловець, ялувець) Juniperus communis Мoжжевельник обыкновенный |
Вiчнозелений кущ або невелике, до 6 м заввишки дерево родини кипарисових. Дводомна або однодомна рослина. Молодi пагони червонувато-бурi, триграннi. Листки хвоєподібні, жорсткi, лiнiйно-шилоподібнi, колючi, ясно-зеленi. Чоловiчi шишечки жовтi, на зразок колоскiв. Жiночi шишечки складаються з кiлькох насiнних лусок i трьох насiнних зачаткiв, якi нагадують зеленi бруньки. Пiсля запліднення луски жiночої шишечки зростаються й утворюють соковиту зелену шишкоягоду. Стиглi шишкоягоди кулястi, чорнi з сизою поволокою до 10 мм в дiаметрi. Запилюється у квiтнi - травнi; шишкоягоди достигають наступного року восени, тому на одному кущi можна побачити i зеленi i чорнi шишкоягоди. Росте у пiдлiсках хвойних лiсiв Карпат, його культивують як декоративну рослину. Заготовляють шишкоягоди восени. Вживають свіжими або сушать. Плоди ялівцю мiстять ефiрну олiю, флавоноїди, смоли, органiчнi кислоти (яблучну, оцтову, мурашину, глiколеву), цукри, пектини, дубильнi речовини, солi калiю. Препарати яловцю пiдвищують дiурез, дезинфiкуюче дiють на сечовидiльнi шляхи, посилюють видiлення шлункового соку та жовчi, пiдвищують тонус i перистальтику шлунково-кишкового тракту, розрiджують i сприяють відходженню харкотиння, проявляють протизапальну i аналгезуючу дiю. Застосовують при набряках, циститах, гiпоацидних гастритах, гепатитах, холангiтах, атонiї кишечника, бронхiтах, кашлi, пневмонiї, ревматизмi, подагрi, злоякiсних пухлинах, анемiї. Внутрiшньо - настiй шишкоягiд (10 г сировини на 200 мл окропу, настоювати 5 год), приймати по 1 ст ложцi 4 рази на день пiсля їди. Свiжi плоди: при захворюваннях дихальних шляхiв вживають в перший день - 5 плодiв (насiння випльовувати), в наступнi 15 днiв додавати щодня по 1 плоду, а потiм зменшувати до п'яти. При виразковiй хворобi шлунка i дванадцятипалої кишки використовують таке вино: 1 ст ложка плодiв ялівцю, 5 ст ложок корiння i листя кропиви залити 1 л червоного сухого вина i настоювати 48 год, додати 4 ст ложки меду i варити 30 хв). Приймати по 1 ст ложцi тричі на день. Зовнiшньо - вiдвар плодiв ялівця (1:10, варити 10 хв, коли охолоне додати 500 мл до ванни при подагрi, ревматизмi, мiозитi, висипах на шкiрi. |
© GrigaDesign 2000-2009, креатив та реалізація |