|
|
КРІП ЗАПАШНИЙ (копер, копрій, кріп городовий, кріпець, кроп, кропець, окроп, укріп, укроп) Anethum graveolens Укроп душистый |
Однорiчна трав'яниста рослина родини селерових. Стебло прямостояче, круглясте, посмуговане, галузисте, до 100 см заввишки. Листки черговi, яйцеподібнi, перистороздiльнi. Квiтки дрiбнi, двостатевi, жовтi. Цвiте у травнi - серпнi. Плід - плеската коричнева двосiм'янка. Крiп запашний вирощують на городах як ароматичну приправу до страв. Для виготовлення лiкарських препаратiв використовують насіння кропу i свiже листя. Насіння збирають, коли половина з них дозрiє. Насіння кропу мiстить ефiрну олiю, флавоноїди, вiтамiни, мінеральні речовини (К, Ca, P, і Fe). Галеновi препарати кропу запашного мають вiдхаркувальнi, вітрогінні, протизапальні, антиангiнальнi, гiпотензивнi, заспокійливі, сечогiннi, молокогінні, антианемічні властивостi. В народній медицині застосовують галенові препарати кропу запашного при гiпертонiчнiй хворобi, анемiї, стенокардiї, безсоннi, істерії, захворюваннях печiнки, нирок, селезiнки i шлунково-кишкового тракту, для посилення виділення молока у породіль. Внутрiшньо - настiй плодiв кропу (1 ч ложку подрібненого насiння залити 200 мл окропу, настоювати 1 год) пити по 50 мл тричі на день. Зовнiшньо - настiй плодiв кропу запашного (10 г сировини на 200 мл окропу) служить для примочок, компресiв на гнійні пошкодження шкіри при дерматитах. |
© GrigaDesign 2000-2009, креатив та реалізація |