GrigaOnline - лікарські рослини України та фармакологія
Фітотерапія | Фармакологія | Форум | Про авторів
А Б В Г Д Е Ж З К Л М Н О П Р С Т Ф Х Ц Ч Ш Щ Я
КАРТОПЛЯ
(бульба, булі, кромплі, крумплі)
Solanum tuberosum
Картофель
Однорiчна (в культурi) та багаторiчна (в дикому станi) трав'яниста бульбоутворююча рослина родини пасльонових. Стебло прямостояче, висхiдне, ребристе, розгалужене, до 100 см заввишки. Листки переривчасто-непарноперистi, з яйцеподібними листочками. Квiтки двостатевi, правильнi, у верхiвкових завiйках; вiночок зрослопелюстковий, бiлий, блiдо-рожевий або фiолетовий. Цвiте у червнi - липнi. Плід - ягода.
Вирощують як плодоовочеву, технiчну та кормову рослину.
Галенові препарати виготовляють із бульб червоних сортiв. У народнiй медицинi використовують також квiтки рослини.
Бульби картоплi мiстять крохмаль, бiлок, клiтковину, пектини, олiгосахариди. У картоплi багато також вiтамiнiв (B1, B2, B6, Bc, PP, A, U), мiнеральних речовин (сiрка, нiкель, кобальт, фосфор, мiдь, йод, калій, кальцiй), органiчних кислот, глікоалкалоїди (соланiн i чаконiн).
Сік картоплi має антациднi, протизапальнi, ранозагоювальнi, спазмолiтичнi, гiпотензивнi властивостi.
Застосовують свiжий сік i картоплю при диспепсiї, виразковiй хворобi шлунка та дванадцятипалої кишки, спастичних запорах, головному болю, гiпертонiчнiй хворобi, катарах верхнiх дихальних шляхiв, набряках, захворюваннях нирок, гноячкових ураженнях шкiри, при опiках. Настiй квiток картоплi вживати при гiпертонiї.
Внутрiшньо - свiжий сік картоплi пити по 50 мл тричі на день перед їдою. Для лiкування катарiв верхнiх дихальних шляхiв доцiльно вдихати пари картоплi в "мундирах" при варінні.
Зовнiшньо - перетерту сиру картоплю широко використовують у дерматології й косметиці маски із тертої сирої картоплi при опiках, гнiйних ранах, наривах (так на мiсце нариву прикладають лупину вареної картоплi, це прискорює дозрiвання гноячків). Тертою сирою картоплею лікують гноячкову екзему, піодермію, дерматити, виразки гомілки на всю уражену поверхню кладуть шар тертої сирої картоплі завтовшки 1 см, накривають серветкою й залишають в такому стані на 5 годин, зволожуючи пов'язку свіжим соком.
Хостинг от uCoz