GrigaOnline - л≥карськ≥ рослини ”крањни та фармаколог≥¤
‘≥тотерап≥¤ | ‘армаколог≥¤ | ‘орум | ѕро автор≥в
ј Ѕ ¬ ƒ «   Ћ ћ Ќ ќ ѕ ÷ Ў ў я
„ј…  »“ј…—№ »…
Thea sinensis
„ай китайський
 
¬≥чнозелений, галузистий, до 150 см заввишки кущ, родини чайних. Ћистки чергов≥, видовжено-овальн≥, ц≥л≥сн≥, до 8 см завдовжки, 4 см завширшки, зверху темно-зелен≥, з≥споду св≥тло-зелен≥.  в≥тки правильн≥, двостатев≥, поодинок≥ або по 2 - 5 в пазухах листк≥в; пелюстки б≥л≥, р≥дше рожев≥. ÷в≥те у червн≥ - липн≥. ѕл≥д - коробочка.
Ѕатьк≥вщина чаю - г≥рськ≥ л≥си ѕ≥вденного  итаю та ≤ндокитайського п≥вострова. ¬ирощують чай в √руз≥њ, јзербайджан≥,  раснодарський край. Ќа територ≥њ «акарпатт¤ чайна плантац≥¤ розташована в район≥ червоноњ гори м. ћукачево.
¬≥домо багато легенд про чай. ќдна з них опов≥даЇ, ¤к ¤кийсь св¤тий, що жив багато в≥к≥в тому, посилено моливс¤ й постивс¤. якось, не витримавши боротьби з утомою в≥н заснув ≥ проспав ц≥лу добу. ѕрокинувшись, в≥н так розгн≥вавс¤ на своњ пов≥ки, що вирвав њх та кинув на землю. ≤ ... кожна пов≥ка дивним чином перетворилас¤ на кущ.
” ™вроп≥ д≥зналис¤ про чай т≥льки в середин≥ ’V≤≤ ст. ¬перше його завезли сюди 1602 р. на корабл¤х голандськоњ компан≥њ. јле тод≥, ¤к це часто трапл¤Їтьс¤, в≥н не набув попул¤рност≥. ƒо ‘ранц≥њ чай потрапив т≥льки через 34 роки.
¬ирощують чай заради верх≥вкових частин пагон≥в (флеш≥в). якщо лист¤ ≥ флеш≥ сушити в≥дразу п≥сл¤ збиранн¤, то одержують зелений чай. ўоб одержати чорний чай, сировину спочатку п≥ддають ферментац≥њ.
” лист≥ чаю Ї дубильн≥ речовини, алкалоњди (кофењн, теоф≥л≥н, теобром≥н, ксантин, аден≥н, г≥поксантин та ≥нш≥), флавоноњди, еф≥рна ол≥¤, аскорб≥нова кислота, в≥там≥ни (т≥ам≥н, рибофлав≥н, ф≥лох≥нон, рутин, н≥котинова кислота) м≥неральн≥ та дубильн≥ речовини.
÷≥лющ≥ властивост≥ чаю зумовлюютьс¤ вс≥м комплексом речовин, що в ньому Ї. —тимулююч≥ властивост≥ чаю зумовлен≥ в основному кофењном.  офењн збуджуЇ центральну нервову систему ≥ д≥¤льн≥сть серц¤, п≥двищуЇ артер≥альний тиск, зменшуЇ прониклив≥сть судинноњ ст≥нки, розширюЇ судини головного мозку, печ≥нки, нирок, посилюЇ д≥урез, пригн≥чуЇ розвиток м≥кроорган≥зм≥в, маЇ рад≥опротекторну та антиоксидантну д≥ю.
¬нутр≥шньо - наст≥й зеленого чаю (2 ч ложки сировини на 200 мл окропу насто¤ти 10 хв, проц≥дити) пити по 50 мл трич≥ на день.
«овн≥шньо - компреси, примочки ≥ промиванн¤ настоЇм зеленого чаю (1 ч ложку на 200 мл окропу, насто¤ти 5 хв, проц≥дити ≥ охолодити до к≥мнатноњ температури).
Хостинг от uCoz