|
|
КРОКУС (бриндушi, кiкерiчки, ряст, рястик) Crocus sativus Шафран |
Красива багаторiчна трав'яниста рослина родини півникових. Рано навесні, в березнi - квiтнi, схили гiр рясно вкриваються дуже гарними келихоподiбними фiолетово-бузковими, рiдше бiлими квiтами. Нiжні прозорi пелюстки позначенi на кiнцях темними плямами. Квiтки густо стирчать з весняної землi, утворюючи манливий килим. Квiткова стрiлка одинична (зрiдка буває 2), основа i нижня половина покриті щiльно прилягаючими, свiтло-зеленими перетинчастими лусочками. Листки (6 - 9) - вузькi, лiнiйнi, знизу, з двома бiлими смугами i свiтлою серединкою, з'являються пiд час або пiсля цвiтiння. Квiтки духм'янi, великi, з простою вiночкоподібною оцвiтиною, двостатевi, виходять немов би iз бульбоцибулини, оповитi дволистним чохлом, покриваючим трубку оцвiтини по всiй довжинi. Квiтконіжка коротка, до 2 см, оцвiтина зрослопелюсткова, лiйкоподібна, правильна, до 15 см завдовжки; трубка довжиною до 10 см, вузька, цилiндрична, в нижнiй частинi незабарвлена, зверху - свiтло-фiолетова. Тичинок - 3; нижня зав'язь продовгаста, майже цилiндрична, трьохгнiздна. Приймочки темно-оранжевi, при основi жовтi. Цвiте у березнi - квiтнi. Росте у лiсах, на узлiссях, галявинах, гiрських луках, трав'янистих схилах Карпат. Назва крокуса пов'язана з древньогрецьким мiфом, який розповiдає, що якось, розважаючись на стадiонi, Меркурiй, бог мандрiв i торгiвлi, метнув диск так невдало, що потрапив у свого друга Крокоса. Той упав i помер. Нiщо не могло допомогти смертельно пораненому. Меркурiй був у вiдчаї i попросив богiв зберегти пам'ять про друга. З краплин кровi Крокуса виросли яскравi квiти, якi стали називатися його іменем Крокуси завдяки високiй декоративностi, здавна культивують. Розмножуються крокуси насiнням та бульбоцибулинами - дiтками. Насiння висiвають вiдразу пiсля збирання. Крокуси з давнiх давен культивували для виготовлення барвникiв, лiкiв та прянощiв. З цією метою вирiзали з квiток приймочки, швидко висушували i одержували дорогоцiнну речовину - шафран з гострим смаком та пряним запахом. Аромат шафрану букет запахiв мускатного горiха, корiандру, розмарину, лаврового листу. Для ароматизацi та забарвлення кулiнарних виробів 1 г шафрану настоюють протягом доби в 1 л кип'яченої води. Може бути використаний для приготування супiв, смаження птицi. Приймочки крокусiв мiстять глiкозиди (кроцин i пiкрокроцин), ефiрну i жирну олiї, глюкозу , камедь. Галеновi препарати крокуса проявляють болетамувальну, спазмолiтичну активнiсть. Застосовують при коклюшi, пневмонiї, болях у животi. Внутрiшньо - настоянку приймочок крокуса (1:5) на 70% розчинi спирту приймати по 15 крапель тричі на день. |
© GrigaDesign 2000-2009, креатив та реалізація |